14 de novembre 2024

SETMANA DE LA CIÈNCIA 2024

El grup d'alumnes de l'optativa hem participat a l'activitat Dia de la Ciència a les Escoles 2024

Fa uns dies, en Josep Duran i la Cristina Duran, investigadors de la UdG, ens van proposar dos reptes, relacionats amb l'ús de catalitzadors per accelerar dues reaccions químiques, la descomposició de l'aigua oxigenada i l'oxidació de l'acetona.


Durant dues sessions de classe vam experimentar amb aquestes dues reaccions i els resultats obtinguts els vam fer arribar als investigadors.



Si escalfem coure (una làmina o una moneda de 50 cèntims) al roig i després l'apartem del foc, s'observa que es refreda ràpidament i adquireix un color més fosc perquè es recobreix d'una capa d'òxid de coure. Si immediatament després d'escalfar-la l'acostem a un vas de precipitats que contingui acetona, s'observa que el coure continua roent i tarda més estona a enfosquir-se, és a dir, a formar l'òxid.
L'oxid de coure que es genera dins del vas actua com a catalitzador de la reacció d'oxidació de l'acetona, que es transforma en un aldehid, diòxid de carboni i aigua. Al mateix temps, aquest òxid de coure es redueix a coure, que continua brillant amb el seu color daurat característic.




El peròxid d'hidrogen o aigua oxigenada es descomposa molt lentament en aigua i oxigen. Podem fer que aquesta reacció es produeixi més ràpidament si afegim un catalitzador. Ho hem provat amb patata (que conté l'enzim catalasa), amb iodur de potassi i amb permanganat de potassi. 


Si s'afegeix sabó a l'aigua oxigenada, la formació ràpida d'oxigen produeix espuma. 

Si fem el mateix experiment però sense afegir sabó, el resultat és la sortida sobtada de molt de fum. A part de l'oxigen, la reacció produeix aigua que, com que la reacció allibera molta calor (és exotèrmica), aquesta surt en forma de gas (fum blanc).






11 de novembre 2024

EXPERIMENTEM AMB LA DENSITAT

 

REPTE 1: La densitat és una propietat característica de la matèria?

ESTUDI DE LES VARIABLES QUE AFECTEN AL PROCÉS DE GERMINACIÓ DE LLAVORS

 

En aquest experiment es proposa aplicar les diferents etapes del mètode científic per tal de determinar quins factors afecten a la germinació de les llavors.


Després de fer una pluja d'idees sobre què és el procés de germinació i pensar amb quins tipus de llavors es pot experimentar i quines variables o condicions poden afectar al procés, s'ha decidit treballar amb llenties i cada grup d'alumnes ha escollit una variable per estudiar.


RESULTATS DE L'ESTUDI DE LA QUANTITAT DE LLUM


RESULTATS DE L'ESTUDI DE LA QUANTITAT D'AIGUA


RESULTATS DE L'ESTUDI DE LA QUANTITAT D'OXIGEN


Amb les condicions òptimes dels experiments anteriors, s'ha dut a terme el mateix procés comparant diferents tipus de llavors: llentia, mongeta, monget i cigró



Després d'uns quants dies en què s'han anat regant les llavors un cop cada dos dies i s'han mantingut amb llum constant, s'ha pogut concloure que totes han germinat. No obstant, aquella que ho ha fet de manera més ràpida i aconseguint una planta de major alçada ha estat el cigró. La resta de llavors (llentia, mongeta i monget) han tingut una evolució semblant.